top of page

Enskild firma

En enskild firma är den enklaste av bolagsformerna. Uppstarten är relativt okomplicerad och innebär inga krav på startkapital som med ett aktiebolag. 

Om du snabbt behöver få till stånd ett bolag, som du kan använda för att fakturera för sporadiska frilansuppdrag och dylikt, så passar en enskild firma dig utmärkt. Dessutom så slipper du i regel anlita revisor, och om du håller på med fler än en verksamhet så kan du samla samtliga i en och samma firma. Som lösning för dig som vill göra en riktig satsning på att driva eget så kommer dock enskild firma med det många nackdelar. 

Du är själv ansvarig för alla företagets förpliktelser, och måste personligen betala igen alla företagets skulder om själva firman skulle få slut på pengar. Företaget och din person är bokstavligen samma, då ditt personnummer även blir din firmas organisationsnummer, och i händelse av att en investerare skulle vilja satsa på ditt företag så är dina valmöjligheter ytterst begränsade. Besök verksamt.se för ytterligare information om bolagsformen enskild firma.

Explaining a concept
Learn More
Business Meeting

Handelsbolag

Ett handelsbolag är bolagsformen för dig som vill starta ett bolag tillsammans med en kompanjon eller flera. Det kan vara att föredra över att starta aktiebolag tillsammans om ni båda är psykologer med samma ambitionsnivå. Då är ett handelsbolag relativt lätt och snabbt att få på plats och organiserat – dessutom utan någon lägstanivå på startkapitalet, precis som en enskild firma. 

För mer ojämlika partnerskap (exempelvis en psykolog och en investerare) så passar aktiebolag fortfarande bättre. Sen blir företaget visserligen en egen juridisk person med eget
organisationsnummer, men ni förblir personligt, solidariskt, ansvariga för återbetalning av skulder, skatter på vinst, och så vidare. Besök verksamt.se för ytterligare information om handelsbolag.

Aktiebolag

Fördelarna med aktiebolag är många. Aktiekapitalet som du sätter in i bolaget (minst 25000 kr) kan tyckas vara mycket pengar, men detta är pengar du kan använda till bolagets utgifter. Du kan exempelvis använda pengarna för att betala din första lokalhyra eller betala för löpande kostnader såsom journalsystem och försäkring. 

Detta kan du göra innan du börjat tjäna pengar i bolaget. Dessutom kan du använda pengarna för våra tjänster som att starta upp företaget eller köpa hemsida. Vår bolagsexpert kommer lotsa dig igenom hela processen och svara på alla frågor du har om du väljer att starta aktiebolag genom oss. Läs gärna mer på www.verksamt.se - där finns all information. Det finns flera sätt att starta aktiebolag. Ett sätt som många bolag marknadsför är att de säljer så kallade lagerbolag.

Det är ett redan startat aktiebolag som ligger och väntar på att aktiveras. Fördelen med detta är att mycket administration är färdig - du köper ett bolag, ändrar namnet och stadgar och sedan kan du börja använda bolaget. 

Nackdelen är att det är långa väntetider för administrationen för namnändring - ofta flera månader. Vi har tips om duktig ekonom som kan hjälpa dig. Annars kan du göra det själv via verksamt.se

Cheerful Business Meeting

Frågor, funderingar eller tips?

Dela gärna dina tankar om hur sidan kan bli bättre, vilken information du skulle vilja se fanns här, eller vad du uppskattar. Skicka iväg ett meddelande eller ring oss!

bottom of page